Akkumulátor

Az elektromos kerékpárokat általában két típusú akkumulátorral forgalmazzák:

  1. zárt savas ( zselés ), ezek az elterjedtebbek és olcsóbbak
  • 12V 12Ah teljesítményű 150x98x95 mm méretben, 4.2 kg súlyú, 80%-ban ezekkel szerelik az elektromos kerékpárokat.
  • 12V 20Ah teljesítményű 181x77x167 mm méretben, 7.1 kg súlyú, ezek főleg elektromos robogókban valamint 3 és 4 kerekűekben fordulnak elő.

Ezek az akkuk sorba vannak kötve az akku dobozon belül 24V, 36V, 48V vagy 60V-os rendszerbe. A legelterjedtebbek a 36V-os ( 3db. akku ) és a 48V-os ( 4db. akku ) rendszerűek. Élettartamuk 3-4 év, átlagos használat mellett. Töltési idejük 3-7 óra a lemerültségtől függően. Nem szeretik a hideget és a teljes lemerítést. Célszerű az akkumulátort télen meleg helyre bevinni és akkor is havonta egyszer rátölteni, ha a kerékpár egyébként nincs használva. A kerékpárt nem kell minden használat után tölteni, elég, ha megvárjuk, hogy félig lemerüljön, és csak utána töltjük.

 

  1. Li-ion ( lítiumos )
  • 36V 10Ah 3,0 kg súlyú
  • 48V 10Ah 3.9 kg súlyú
  • 48V 20Ah 7.0 kg súlyú

Élettartamuk 10-12 év, átlagos használat mellett. Töltési idejük 2-4 óra a lemerültségtől függően. A hideget és a teljes lemerítést a zselés akkumulátornál is rosszabban viselik.

Töltő

A töltőknél piros led jelzi a töltést, mikor ez átvált zöldre, célszerű megszakítani a töltést, mert a forgalomban lévő töltők 90% nem kapcsol ki, mikor zölddel világít, a túltöltés pedig az akkumulátor károsodást idézheti elő.

Motor és vezérlő

2007 óta csak szénkefe nélküli, korszerűbb, hall jeladós ( 3 fázisú ) villanymotorokkal szerelik az elektromos kerékpárokat. Ha nem terheljük túl az elektromos kerékpárt ( nem használjuk folyamatosan homokos úton és a megengedettnél nagyobb súllyal ) , akkor akár 20-30 évet is lemennek meghibásodás nélkül ezek a típusú villanymotorok.

Riasztó

Amennyiben riasztóval van szerelve az elektromos kerékpár, figyeljünk arra, hogy ha egy hétnél tovább nem használnánk, akkor is töltsünk rá, vagy válasszuk le az akku dobozt a kerékpárról, mert a riasztó akkor is meríti az akkumulátort mikor az elektromos kerékpár nincs gyújtáson.